Направи себе си пробив на стената – полезни съвети

Изключително разрязаните стаи с отворен характер ни дават чувство за свобода. Тук наистина можете да дишате дълбоко и да се движите свободно. Те дават на апартамента или къщата много яркост и по този начин изглеждат много приятелски и привлекателни. В големите стаи има повече пространство, което може да се използва по различни начини. Освен това те предлагат много свобода на дизайна. 

Мнозина искат повече пространство в собствените си четири стени. Той бързо идва с идеята, че две стаи могат да бъдат трансформирани в една - ако не и за стената между тях. Тук възниква въпросът дали тази стена
не може просто да бъде разкъсано? Това може да е възможно, но трябва предварително да се провери. Реализацията на голяма стая зависи от това дали стената поддържа или, както в най-добрия случай, не структурна. Ако е възможно и направите самия пробив на стената, имаме няколко полезни съвета за вас по-долу.

1. съвет от структурния инженер

Както вече беше споменато, е изключително важно да се изясни предварително дали предназначената стена може да бъде разкъсана или не. За обикновените хора това обикновено не е толкова лесно да се прецени. Ето защо е важно да се консултирате с проекта преди да започнете работа. Ако нямате това във вашите собствени документи, планове обикновено могат да бъдат получени и от отговорния строителен инспекторат. Ако няма план или не сте сигурни в него, трябва да се обърнете към структурен инженер или архитект. Цената на структурното експертно мнение възлиза на около 450 евро, което може да варира и може да бъде по-скъпо. Парите са добре инвестирани във всеки един случай. 

Например, наемателите не може просто да разрушат стените. Това изисква писмено разрешение от наемодателя. Ако пробивът на стената дори включва външна стена, която трябва да бъде разкъсана, обикновено е необходимо и разрешение за строеж, тъй като този процес променя външния вид на къщата.

Съвет: Планирайте пробива на стената много внимателно и се консултирайте с експертите в случай на несигурност, защото това е единствената защита срещу възможни последващи щети.

2. Открийте опорна и неносеща стена

По принцип, вътрешните стени могат да бъдат разделени на товарни и неносещи стени. Те не се различават лесно една от друга. Най-сигурното правило тук е, че външните стени на къщите почти винаги носят товари. Но в интериора има и носещи стени. Въпреки че те имат поддържаща функция и могат да бъдат разрушени само след внимателно планиране и с голямо внимание, носещите стени обикновено служат за създаване на помещения.

Неносещите стени са лесни за разпознаване, защото оставят празен звук, когато са почукани. Причината за това е строителният материал. Неносещите стени обикновено се изработват от скеле от стоманобетон и гипсокартонени плоскости и обикновено са по-тесни от носещите стени. Ненатоварващите стени обаче често са снабдени с електричество, газ и вода, както и телефонни жакове и интернет връзки, последните два от които са относително лесни за придвижване. С доставките линията изглежда съвсем различно. Затова и тук е вярно: В случай на несигурност, консултирайте се с професионалния и препоръчвайте водопроводчик, когато полагате кабели.

Търсите ли архитект?
Пишете ни! Радваме се да ви помогнем.

Получете безплатни съвети

3. Методи

За да направите стенен пробив, има различни методи за внедряване.

За една, можете да се върнете на чук и длето. Това обаче може да отнеме много време и също е много досадно. По-бърз и по-ефективен вариант е сондажът с чук, но трябва да се гарантира, че при използването на това сравнително тежко устройство не се унищожава повече от необходимото.  

От друга страна, можете да направите стенен пробив чрез рязане с големи ъглошлайфи. Оборудван с диамантени дискове, стената може да бъде отделена с помощта на ъглошлайфи. Това е по-елегантен и лек начин да направите стенен пробив. Този метод работи особено добре за гипсокартонени плоскости и леки блокове от газобетон. От друга страна, стените с метални подсилвания могат да бъдат трудни.  

Друг вариант е ядрената бормашина, която е особено подходяща за малки, кръгли пробиви, като например изпускателни канали за абсорбатори. С помощта на сондажните отвори могат да бъдат фрезовани в стената, като срязаната стенна част се залепва в свредлото. Този вариант представлява ясно чиста процедура.

4. Подготовка & изпълнение

Пробивът на стената прави нещо повече от всичко: много мръсотия. Следователно е препоръчително да се запечата строителната площадка първоначално с филми и ленти от останалите помещения. Финият прах, който неизбежно възниква, се установява в цялата къща. След като това бъде направено, зоната, която трябва да бъде нарушена, първо се маркира на стената, като всички тестове относно статиката и захранващите линии трябва да са се осъществили до този момент. Обърнете внимание на факта, че проходът е оразмерен малко по-голям, защото по-късно пространството се запълва със строителна пяна или цимент.

Направихте ли всички подготовки, действителният пробив не е особено труден. След като сте решили за даден метод, ще се върнете към подходящия материал и ще направите пробив на стената. 

Ако трябва да отстраните носеща стена, трябва да се издърпа падане, което може да бъде полезно за неносещи стени. Падането е там, за да пренасочи гравитацията, идваща отгоре в страничната зидария. За тази цел тя се изтегля хоризонтално с цимент и след това служи като фиксирана точка за закрепване на облицовката.

5. Панел

След като сте пробили стената, отломките първо са премахнати. Това обикновено може да бъде изхвърлено сравнително евтино на строителен или рециклиран двор. След като сте свършили тази работа, тя върви към чудесната работа, по-точно към прикриването на пробива. Нечистите ръбове, причинени от отстраняването на стената, сега трябва да бъдат балансирани и фино заоблени. Те могат да бъдат измазани или облицовани с гипсови елементи. За да завършите дизайна напълно, препоръчва се свеж слой боя, което доставя на вашето новопридобито жилищно пространство крайното докосване.

Предложения за модерен дизайн на стените можете да намерите тук.

6. Разходи & път

Ако възнамерявате сами да направите пробив на стена, това е, както вече беше споменато, полезно да се консултирате със структурен инженер за съвет. Той почти със сигурност може да ви каже дали можете лесно да махнете стената или не. В допълнение към материалите, които трябва да бъдат закупени, за да се предпази от прах, за обличане и за последващ дизайн, допълнителни разходи за наем за инструмента, който искате да пробиете през стената, освен ако не притежавате самия уред. Разбира се, разходите варират според случая. С пробив на стената, за да увеличите стаята, трябва да планирате между 800 и 2000 евро и време от 1 до 2 дни. Ако стената за отваряне е там, за да инсталирате врата или прозорец, трябва да настроите разходите малко по-високи и да планирате малко повече време. Във всеки случай, тогава ще видите пространството напълно ново.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

92 − = 83

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: