Какво трябва да знам за подово отопление?

През зимата винаги има топла крака - с подово отопление е възможно. Мислите ли да си купите или просто планирате да се преместите в новата къща? В наръчника ни ще научите какво трябва да знаете за подовото отопление. Ние ви информираме за различните видове и техните предимства и недостатъци. Разбира се, вие също трябва да наблюдавате разходите. И кой етаж е подходящ? Работи ли си само с каменни настилки или все още можете да използвате пухкав килим? Разберете в нашето ръководство.

Какво е подово отопление?

Системите за подово отопление са сред така наречените системи за подово отопление. Дори римляните използват подово отопление преди повече от хиляда години. Тези нагреватели след това се завръщат, особено през 70-те години. Някои ги обичат, защото долната топлина прави ходенето на боси крака много приятно. Други оценяват ползите за страдащите от алергии, тъй като равномерното разпределение на топлината плава по-малко домашен прах. Има няколко системи, които се полагат под подовото покритие по време на строителството на къщата. Топлината се генерира от електричество или от гореща вода под пода. Можете също така да реконструирате и да инсталирате подово отопление по-късно. 

Предимства и недостатъци

Предимство на подовото отопление е вече споменатата годност за страдащите от алергия. Той лети по-малко домашен прах и мухъл гъбички растат по-добре. Производството на топлина от земята осигурява добър вътрешен климат. През зимата имате топли крака, без въздухът да се прегрява или да се чувства сух. Ако решите за подово отопление, можете да направите без видими радиатори в цялата къща или в избраните стаи. Така стаята изглежда още по-красива. Благодарение на подобрените материали, отоплителната система днес може да бъде комбинирана с различни подови настилки.

Но ние не искаме да удържим недостатъците. Конвенционалните килими обикновено не могат да бъдат комбинирани с подово отопление. Тук ще трябва да реконструирате специални килими от специализирани търговци на дребно. Друг недостатък е по-бавното нагряване на помещенията, особено при отоплението с топла вода. Най-малко в големи помещения отоплението с подово отопление ще отнеме повече време, отколкото например с конвенционален радиатор. Чрез таймер, но можете да донесете подово отопление автоматично сутрин, преди да се люлеете от леглото. Електрическите подови отоплителни системи - като повечето електрически отоплителни системи - имат недостатъка да причинят по-високи разходи за отопление. Научете повече в нашия Ideabook за различните системи за отопление за вашия дом. И накрая, трябва да се отбележи, че може да се наложи да ремонтирате полагането по време на ремонтите.

Търсите ли архитект?
Пишете ни! Радваме се да ви помогнем.

Получете безплатни съвети

Кой етаж е подходящ?

Системите за подово отопление могат да бъдат комбинирани с много различни подови настилки. Но тъй като плочките, естествения камък и керамиката се характеризират с най-добро топлинно поведение, те са особено подходящи.

Ако искате да поставите килими, корк, ламинат или PVC, уверете се, че те са подходящи за подово отопление. Най-добре е да се консултирате с експерт по подово отопление или да търсите специално продуктите, които имат подходящ етикет.

Кой иска дървен под да избере дъб или букова дървесина. Тези два типа дърво пренасят топлината много добре. Тъй като дървото се разширява леко в резултат на топлината и изисква малко пространство, препоръчва се да се поставят малки паркетни елементи.

Електрическо подово отопление

Електрическото подово отопление е разтопено върху замазката. За тази цел се използват съпротивителни кабели или фолиа с вградени отоплителни проводници. Над това се полагат плочки или други подови настилки. Предимството тук е, че няма проблеми с изтичането на вода. Монтажът и ремонтите са сравнително несложни в сравнение с подовото отопление с гореща вода. Както вече споменахме, отоплението с електричество води до по-високи разходи. Но това е доста популярно за временно отопление в банята, зимната градина или кухнята. Часовите превключватели и термостатите ви позволяват точно да контролирате времето за включване и изключване, както и желаната температура. Ако в къщата няма достатъчно височина за отопление с гореща вода, често може да се инсталира електрическият нагревател.

Топла вода подово отопление

Подгряващото подово отопление с топла вода е класическото подово отопление. Той е вграден в нагревателна замазка и през тръбите от пластмаса или мед циркулира топлата вода. Има два вида инсталация: сухата система и мократа система. За съществуващите сгради тръбите след това се полагат с така наречената суха система. В новите сгради се полагат с мократа система и се засаждат в края със замазка. Нагревателите могат да се комбинират добре с различни отоплителни системи. Използването на термопомпи е особено често срещано, но е възможно и нагряване с газ, масло, пелети или слънчева топлинна енергия.

разходи

Първоначалните разходи за подово отопление са малко по-високи. Но поради техните предимства, те все още са популярни и много от тях вземат предвид допълнителните разходи. Материалните разходи са както следва: Системите за сушене струват около 28 до 44 евро на квадратен метър. За линии за връзка (от 6 евро на метър) и монтажни панели (от 11 евро на квадратен метър) се поемат допълнителни разходи. Мокри системи са на разположение за около 13 до 40 евро на квадратен метър. Електрическото подово отопление се предлага от около 24 евро на квадратен метър в търговията.

В допълнение към материалните разходи могат да се добавят и разходи за подготовката на инсталацията, като премахване на стари подови настилки, изравняване и запечатване на пода, монтаж на топлоизолация и др. За тази работа и за действителната инсталация можете да получите оферта. От експерт можете също да получите съвети за очакваните оперативни разходи.

Поддръжка и сервиз

Ако е необходим ремонт, замазката може да е отворена. Ремонтите могат да бъдат малко по-скъпи от другите нагреватели. Но гримът не винаги е необходим. Ако подовото отопление е инсталирано професионално, то след това пада поради тяхната здравина, а по-скоро по-малко разходи за ремонт. За професионалния живот професионалната инсталация е и продължава да бъде от решаващо значение.

Подгряващото подгряване на топла вода обикновено се поддържа заедно с цялата система. Препоръчва се отоплителната система да се почиства правилно от време на време. Ако отделни части от системата вече не се загряват, трябва да се извърши професионално промиване. 

Електрическото подово отопление се поддържа чрез прост функционален тест. Цената на тази поддръжка е по-ниска. Между другото, много производители предлагат дълги гаранционни периоди. При покупката си заслужава да се обърне внимание на това.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 28 = 37

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: