Лорд Корбюзие

Тази седмица празнуваме рождения ден на Чарлс Едуард Жаннерет-Грис, по-известен с псевдонима Le Corbusier. Льо Корбюзие е роден на 6 октомври 1887 г. в Ла Шо дьо Фон в швейцарския кантон Нюшател, и умира на 27 август 1965 г. в Roquebrune-Cap-Martin в Монако. Между другото, Лорс Корбюзие се занимава с психиатъра си, като се позовава на името на прабаба си Лекорбезие и френската дума Corbeau до немски (Raven). За първи път името се появи в авангардното списание L'Esprit nouveau през 1920 г.. Целта на списанието беше да направи публичните идеи за живописта и архитектурата достъпни.

Льо Корбюзие е все още един от най-важните и влиятелни архитекти на 20-ти век, чиито нови идеи, но и предизвиква противоречия, а някои все още са спорни досега. Всъщност приносът на Льо Корбюзие към съвременната и съвременна архитектура е колосално. Той е известен не само за уникални и иновативни сградите, но и за работата си като град за планиране, планиране на мебели с изчистени линии, силни, вдъхновяващи писанията му, а дори и на производството на абстрактни и кубистични картини.

Днес бихме искали да ви запознаем с работата на архитекта и дизайнера и да представим шест от неговите прекрасни завещания. 

(Автор на Creative Commons: Susleriel)

Очилата с рогови рамки и връзващото въже са търговските марки на архитекта.

Вила Савое (Поаси, 1928-1931)

(Криейтив Комънс признание: Rory Hyde)

Започваме с този почит с един от най-известните шедьоври на Corbusier. Като един от първите си проекти, това е най-голямата вълна и е неразделна част от лекциите на студентите по архитектура. Уникалната къща е построена от името на заможното семейство Савой, което искаше една вила в провинцията да избяга през почивните дни от хаоса на парижкия метрополис.

Сградата е разположена абсолютно централно на обширните площи на зелена поляна, заобиколена от широколистни дървета. Кратки дизайнерски елементи са нанизаните опори, които поддържат горния етаж. Фасадата на първия етаж е артикулирана от непрекъсната хоризонтална лента на прозорците. Приземният етаж е преместен назад, създавайки закрито открито пространство, което води до алеята и достъп до гаражите, интегрирани в приземния етаж. В допълнение към гаражите, входното антре с вестибюла и сервизните помещения се намират на приземния етаж. От входа леко повдигащата се рампа води до първия етаж на хола. Те се отварят на плъзгащи се стъклени стени към покривната градина. От терасата можете да стигнете до външната тераса чрез рампа на слънчева тераса, чийто извит екран предпазва от вятъра и маркира с кривата си официалния език на вилата. 

Независимо от това, къщата имаше своите клопки, защото поради по-рядко срещаната постройка с плоски покриви вилата за кратко време изтече, което направи къщата необитаема за собствениците. Le Corbusier обеща да подобри, но отлага това обещание, докато собствениците не искат да го съдят. До началото на Втората световна война обаче никога не е имало оплакване и ремонт на покрива. Едва през 1962 г., след няколко протеста и бунтове на Вила Савой, градът е възстановен и реставриран от 1985-1997.

В допълнение към елегантните жилищни пространства, които замъгляват границите между вътрешните и външните пространства, къщата е известна като обобщение на основните принципи на съвременната архитектура. Включва петте добре познати архитектурни точки, които произтичат от теорията за архитектурата на Льо Корбюзие, които са несравними в този проект. Тези точки казват следното: 

Опорите
Le Corbusier се разделя последователно и не
опорни, свързани с пространството елементи. Жилищните пространства като че ли плават.

Градината на покрива

Вместо конвенционален покрив, Le Corbusier използва почти изцяло плоски покриви, за да може да използва плоската повърхност като жизнено пространство. 

Свободната
план на етажа

Използването на пощенската система не позволява никакви ограничения в дизайна на етажа, като стените
не носят товари и по този начин не трябва да лежат една над друга, както в класическите сгради. 

Дългият прозорец

Използването на стоманобетон и кофражната система позволява дълги отвори на фасадата, които преди това не са достигнали.
Вместо обичайните високи прозорци Le Corbusier използваше
широки прозорци, като по този начин постигат много по-добри и по-добри
дори експозиция. Използването на хоризонтални ленти от прозорци също дава на помещението определена динамика, тъй като широкомащабната панорама включва околния пейзаж.

Свободната
дизайн на фасадата

Дизайнът на фасадата е напълно свободен, тъй като външната стена на помещението не е оформена между стоманобетонните стълбове, но се изпълнява, издаваща се през тавана. Независимата фасада е облицована пред стълбовете, така че да може да се постигне независимо вътрешно разделение.

Търсите ли архитект?
Пишете ни! Радваме се да ви помогнем.

Получете безплатни съвети

Chaise longue LC4 (Париж, 1929 г.)

(Автор на Creative Commons: Roberto Sena)

Както вече споменахме, Le Corbusier е известен не само с неговите изключителни сгради, но и с колекциите си от мебели, които все още характеризират историята на дизайна. От началото на 20-те години той произвежда серия от столове и маси. В сътрудничество с Пиер Жаннерет и Шарлот Перианд, този впечатляващ шезлонг е създаден през 1928 г. за вила във Вил д'Авей, Париж. Тази вила по-късно е една от най-известните и най-успешните творби на Льо Корбюзие. През 1929 г. столът е част от Парижката изложба за изкуство в Salon D'Automne. Формата и материалите се използват много смислено и комбинират функцията и дизайна. Метал-хромната рамка е основата и се поддържа от ергономичната форма на седалката. Дори и днес мебелите на Le Corbusier са все още достъпни и продължават да радват сърцето на любителите на дизайна.

Unitatea d'habitation / Cité radieuse (Марсилия, 1946-1952 г.)

(Автор: Creative Commons Attribution: Винсент Дезярдин)


През годините 1947-1965 Le Corbusier реализира на четири френски места, както и в Берлин Unité d'habitation, които се разглеждат като примерен пример за високи жилищни комплекси. Всички измерения на Unitatea d'habitation от Марсилия се основават на системата за измерване, разработена от Le Corbusier Modulor което е пропорционална система, основана на златното съотношение. Тази система представлява мярка за ред, която подрежда човека в математическа мрежа, за да се постигне идеал за използване на движението и жилищното пространство.

В допълнение към изграждането на вили архитектът разбира изключителното значение на социалното и социалното жилищно настаняване и ги предефинира. По този начин, справянето с недостига на жилища се считаше за основна част от неговата работа и си постави за цел прилагането на този проблем под формата на съвременен жилищен комплекс. Също известен като Излъчващ град, Тази сграда е отговор на критичната нужда от качествени социални жилища след Втората световна война.

Тази сграда е завършена на 14 октомври 1952 г. в Cité Radieuse и е с дължина 138 метра, широчина 25 метра и височина 56 метра. Железобетонната скелетна конструкция е с 18 етажа, като свободностоящият под с внушителни колони поддържа сградата вместо най-ниското ниво. Тук има и входовете към апартаментите. Като цяло сградата съдържа 337 апартамента, всяка от които е проектирана като двуетажен мезонет: На долния етаж на апартамента е разположена цялата ширина на пода, а пода е над малко по-малко. Дългите редици сгради бяха сравнително точно изравнени в посока север-юг, за да се получи достатъчно яркост от двете страни. 

За да свържете социалния и обществения живот, има магазини, малък хотел и пералня на седмия и осмия етаж. На достъпен тераса на покрива, детска градина, открит театър и да намерят място спортна зала, напречното звено на живот и животът; магазините, кафенето в хотела и терасата на покрива са достъпни по всяко време. 

Шапел Нодре-Дам-дю-Гут (Рончам, 1950-1955 г.)

(Криейтив комънс признание: senhormario)

Тук виждаме един духовен проект, който затвърждава визуалните и haptic способности на майстора на архитектурата. Католическа църква, която се издига на върха на хълма Bourlemont в Haute-Saone. На пръв поглед силно извитата форма на впечатляващия покрив, който е изцяло изработен от бетон на място, се откроява. Масивните бетонни стени са разделени от петна от естествени камъни, които са счупени с абстрактни геометрични форми. Резултатът е модифицирано съзвездие на фасадата, която позволява на естествената светлина да попадне във вътрешността на църквата. 

Уникален е балансът на архитектурните противоречия, който се реализира тук и е характерен за тази внушителна сграда. В същото време има масивни и светли елементи, трезви и украсени декори, както органични, така и геометрични форми. Тази игра на противоречия провокира зрителя и ни предизвиква да коментираме и оценяваме работата.

Palais des Assemblés du Pendjab (Chandigarh, 1955)

(Приписване на Creative Commons: duncid)

През 1951 г. Лорд Корбюзие е известен в световен мащаб за своя талант и огромната му креативност. Той бе призован от индийския министър-председател да поеме голяма част от планирането на града. Той проектира основните институционални сгради на северен индийски град Чанидгарх: три правителствени сгради, Дворец на правосъдието, Парламента и сградата на министерството. Откритите бетонни конструкции се намират в сектор 1, "главата" на града.

Монументалните правителствени сгради на Le Corbusier правят града място за поклонение за архитектите и тези, които се интересуват от архитектурата. Скулптурните форми и свръхчовешките измерения са блестящ пример за брутализъм и естетическите и емоционални връзки, които тези сгради създават върху човека. Големият басейн наоколо отразява архитектурата и вдъхва още повече енергия в структурата. Отдалече, сградите все още са впечатляващи, но опустошенията от време ги гаснат, защото бетонът вече показва силни признаци на разпадане.

Палата Philips (Брюксел, 1958)

(Автор: Creative Commons Attribution: Wouter Hagens)

Бихме искали да представим проектите, представени с Палата Philips кръг. Това е временна сграда, построена за продуктите на електрическата компания на Philips. По повод Световната изложба през 1958 г. е построена в Брюксел, Белгия. Павилионът изглежда като палатка, изработена от стоманобетон. Сградата доказва уникална строителна иновация за времето. Изключителната форма дава на павилиона футуристичен вид. Мощният формален израз и невероятните статични характеристики напомнят на църквата на Рончам. За този проект Льо Корбюзие работи с гръцкия архитект и композитор Янис Кенакис. Това оформя архитектурата поради силния си афинитет към математическите и акустичните закони. От 1954 г. Xenakis развива свой собствен стил на музиката от случайни явления като дъжд, тълпа или рояк пчелите: стохастичната музика.

Много известни архитекти споменават работата на Le Corbusier като едно от най-важните вдъхновения на тяхната практика, дори и днес. Например, бразилският архитект Оскар Нимайер и американският архитект Ричард Мейер, и двамата получатели на престижната награда "Прицкер" за изключителни постижения в архитектурата, са признати почитатели. 

В обобщение, разнообразната и изискана работа на Льо Корбюзие имаше огромно влияние върху света на съвременната архитектура, не само заради прекрасните си формални композиции, но и поради социалните си постижения. 


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

86 − = 85

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: