Gemeenschappelijke tuinen te creëren sociale banden.

De tuinen gedeelde stad of in voorstedelijke gebieden worden steeds populairder bij stedelingen verlangen natuur. Laurence Baudelet, hoofd van de vereniging Seed Garden, legt uit hoe deel te nemen of een gemeenschappelijke tuin.

Wat is het verschil tussen de gemeenschappelijke tuinen en moestuinen of werknemers?

De doelstellingen zijn verschillend. Gemeenschappelijke tuinen maken er een erezaak van om de tuin in het grootste respect voor het milieu. Ze zijn dicht bij tuinen, die kan worden in levensmiddelen die bestemd zijn of niet. De oppervlakte van het perceel is kleiner er omdat de tuinen bevinden zich vaak in de stad. Er is geen beperking met betrekking tot wat er kan worden geplant, in tegenstelling tot de moestuinen. Daarnaast, gemeenschappelijke tuinen hebben een sociaal-culturele dimensie van nabijheid. Zodra de deur wordt geopend, ze zijn toegankelijk voor niet-leden. Het organiseert soms evenementen open voor alle doelgroepen: wijk maaltijd, chorus etc.

Hoe maak je een gemeenschappelijke tuin mee?

Best te gaan naar een tuin die we willen ontmoeten met tuinders en een praatje met hen. Dan kunt u zich aanmelden om mee te doen. Het is heel goed mogelijk om lid te worden zonder het te willen naar de tuin, alleen maar om rond te lopen of deel te nemen aan de organisatie van evenementen. Dit creëert sociale banden.

Zijn de individuele kavels nog steeds in een gemeenschappelijke tuin?

Nee, de percelen zijn ofwel individueel of collectief. In gedeelde collectieve tuinen, zijn plantages vaak georganiseerd door thematische subgroepen: pompoenen, kruiden etc. Collectieve plots kan een groep tuinders te integreren, zelfs als men geen kennis van tuinieren of weinig tijd om regelmatig de tuin. Bovendien zorgt dit voor ontmoetingen tussen mensen.

Hoe maak je jezelf een gezamenlijke tuin te creëren?

In het algemeen zijn mensen die geïnteresseerd zijn in het idee van een gemeenschappelijke tuin plek een vrij veld, die kunnen behoren tot een persoon (moet dan eens), aan de gemeente, om een ​​sociale verhuurder of andere. De mensen creëerde een vereniging en voldoen aan de keuze van hun gemeenschappelijke ondersteuning van groene ruimtes om hun project uit te drukken. Als het project wordt geaccepteerd en de investeringskosten worden begroot in de stad, het duurt ongeveer een jaar van bevestiging aan Wijk Raad spreken, werven toekomstige hoveniers en de ontwikkeling werk te doen op de grond.

Hoe zit het met de kosten van het runnen?

De kosten van de exploitatie van een gemeenschappelijke tuin is laag. Aansprakelijkheidsverzekering kost minder dan € 100. De aankoop van gereedschap, zaad en tijdschriften wordt gedekt door de hoeveelheid lidmaatschappen. Voor de uitgaven op het water en de organisatie van evenementen, is het mogelijk om subsidies aanvragen bij de gemeente.

Hoe georganiseerd worden gedeeld tuinen in Frankrijk?

Er is een nationaal netwerk met lokale en regionale correspondenten, zoals Seed Garden in Ile-de-France, Green Garden in Groot-Brittannië, Pass Gardens in Rhône-Alpes ... Deze correspondenten kunnen informeren, adviseren, en zelfs u te helpen in afspraken met gekozen functionarissen.

Voor meer informatie:

www.jardins-partages.org

"Gedeelde Tuin: Utopia, ecologie, praktisch advies," Laurence Baudelet Frédérique Basset, Alice Le Roy. Editions Terre Vivante.