Seorang profesional yang serius perlu menyediakan invois.

Anda hanya membeli atau membina rumah dengan tempat perapian. Ia hebat tetapi bagaimana untuk pergi tentang membeli kayu apabila anda adalah orang baru dalam bidang ini? Yann Fortunato, pengurus syarikat Woodyflam yang menjawab semua soalan-soalan kami.

Apa yang soalan pertama untuk bertanya apabila membeli kayu api?

Perkara pertama adalah sama ada anda mahu kayu kering atau separa kering. Kayu separa kering adalah lebih murah kerana pengeringan tidak masak. Anda perlu membeli beberapa bulan sebelum ini, pada musim bunga, dan mempunyai ruang untuk menyimpannya. Jika anda ingin kayu untuk digunakan dengan segera, anda perlu membeli kayu kering, kelembapan adalah di bawah 20%. Oleh itu, pembakaran sempurna, ia tidak melepaskan terlalu banyak asap, dan oleh itu gas rumah hijau dan nilai kalori adalah optimum.

Apakah jenis-jenis kayu anda perlu membeli?

Spesies terbaik adalah oak, beech, abu dan hornbeam, yang daun luruh. Masing-masing mempunyai nilai kalori yang sama, tetapi terbakar berbeza. Beech dan hornbeam membakar dengan cepat dan sesuai untuk permintaan yang mendadak-keseronokan dan perasaan kehangatan yang segera. Oak dan abu adalah api kurang tinggi tetapi membakar lebih perlahan, yang amat sesuai untuk menembak berterusan.

Adakah wujud piawaian untuk dijadikan kayu api?

Terdapat NF, yang menjamin beberapa perkara: jumlah tertentu, pertama. Itu adalah untuk mengatakan bahawa jika anda mengawal empat tali kayu, empat meter padu adalah untuk dihantar; berkenaan dengan spesies, kemudian; dan akhirnya yang baik "kekeringan", iaitu, tahap yang baik pengeringan. Oleh itu, pemanasan Wood NF standard adalah keselamatan bersama-sama dengan jaminan. Sesetengah pembekal menawarkan kayu mereka sebagai piagam tetapi ia adalah pengisytiharan diri. jaminan tidak sama. Lebih-lebih lagi, ia adalah lebih baik untuk membeli kayu dengan FSC atau PEFC label, yang menjamin bahawa ia datang dari hutan diuruskan secara mampan.

Bagaimana untuk memastikan bahawa kita berhadapan dengan kayu api profesional yang baik?

Dengan memastikan terkenal, untuk permulaan. Dan di atas semua, seorang profesional yang serius perlu menyediakan invois. Ia adalah penting untuk kembali kepada pembekal dalam kes masalah dan mungkin dapat beralih kepada persatuan pengguna. Pasaran kayu api adalah sangat tidak teratur dan terdapat banyak pembekal unserious, yang tidak teragak-agak untuk menjual kayu berkualiti rendah, lembap dan roh-roh jahat. Pengguna perlu berhati-hati. Dengan membeli kayu dengan NF, pelanggan mempunyai jaminan.

Di mana saya boleh membeli kayu api?

Tinggal dengan profesional, memastikan untuk menangani syarikat yang serius yang mempunyai reputasi yang kuat dan penglihatan. Secara umum, syarikat-syarikat yang mempunyai laman web adalah lebih serius kerana mereka terdedah. Walau bagaimanapun, tidak teragak-agak untuk pergi ke pembekal. Ia semestinya mesti mempunyai saham dalam gudangnya. Satu juga boleh membeli kayu di stesen minyak dan pasar raya tetapi memeriksa asal-usul kayu. Untuk kayu adalah tenaga bersih, ia mesti memihak kayu Perancis.

Terdapat juga dimampatkan kayu. Ada apa, betul-betul?

Ini adalah habuk kayu didapatkan di dalam kilang papan dan dipadatkan. Satu jumlah yang sama, nilai kalorinya adalah tiga hingga empat kali ganda daripada log semula jadi. Log termampat, juga dikenali sebagai log densified, adalah amat sesuai untuk dapur kayu, dan sangat praktikal apabila anda tinggal di bandar ini kerana ia mengambil kurang bahan api untuk pemanasan. Di samping itu, ia membuatkan kurang habuk semasa penyimpanan. Walau bagaimanapun, mereka kurang api gemercik dan melainkan log semula jadi.

Mengingatkan kita bagaimana untuk membuat api dalam kaedah-kaedah seni?

Kita mulakan dengan melupuskan kertas cetak, peti dan menyalakan dan meletakkan kayu bic atau hornbeam. Ia terbakar di bawahnya. Setelah api yang bergejolak, kemudian menambah log oak atau abu. Satu juga boleh membeli firelighters bersedia, memberi tumpuan kepada produk mesra alam seperti sirap habuk papan dipadatkan dan berkas Wax atau Wax. Elakkan produk berasaskan petroleum, yang berbahaya kepada alam sekitar.

Bagaimana hendak menyimpan kayu separa kering untuk kegunaan masa depan?

Jika boleh, ia disimpan dalam rumah di tempat yang kering dan mempunyai pengudaraan. Jika ia disimpan di luar rumah, ia dibiarkan terbongkar untuk beberapa bulan supaya ia dibasuh oleh hujan. Lima belas hari sebelum tempoh penggunaan pada bulan Oktober mengenainya tarp untuk kering. Nota kelembapan yang dari penginapan hujan di permukaan dan parit lebih cepat daripada kelembapan semula jadi yang berada di tengah-tengah kayu.

Apakah harga kayu api?

Harga bergantung kepada beberapa faktor: sama ada dekat atau masih jauh dari hutan, jika kayu kering atau separa kering, jika seseorang itu di kawasan bandar atau luar bandar, jika dibeli dalam kuantiti yang kecil atau besar. Pada asasnya, ia mengambil masa antara 55 dan 65 euro per meter padu di kawasan luar bandar dan 65-85 euro di kawasan bandar, untuk log kering 50 cm. Tetapi log 33 cm, untuk digunakan dalam dapur atau pendiangan kecil dan pasaran berkembang, kos lebih daripada 50 cm kayu balak untuk menggergaji kos dan kehilangan bahan adalah lebih besar.

Untuk membeli kayu di Internet:

www.lemarchedubois.com.

Ini adalah sebuah portal yang membawa bersama-sama etalase profesional kayu api, yang Woodyflam. Setiap mengeluarkan invois kepada anda.