Kelemahan sahaja: temuduga!

Sekali disdainfully dipanggil "mat" atau "tali mat" atau permaidani serat lapisan kilang membuat kemunculan semula pada tahun-tahun kebelakangan ini.

kelapa

Ini adalah yang paling diketahui umum, yang juga berfungsi sebagai istilah generik apabila kita tidak membezakan gentian yang lain ... Pada penampilan sedikit berbulu, ia diperolehi daripada sabut kelapa lama dilonggarkan. Sangat mantap, terutama ia digunakan pada tangga. Beliau dengan mudah TINT tetapi ini adalah satu perkara yang masih sangat sensitif kepada air dan yang pemasangan dan penyelenggaraan memerlukan beberapa langkah berjaga-jaga:

? Elakkan sama sekali memasang di tempat yang lembap, terutama bilik mandi, tetapi seluruh bilik yang tingkat kenaikan kerosakan lembap ia sebentar lagi.

? Apabila membeli, pastikan kelapa telah menjadi rawatan noda dengan produk tertentu; sebaliknya, melakukannya untuk pengilang atau peniaga.

Baik untuk mengetahui

Kelemahan hanya salutan ini adalah penyelenggaraan! Tenunan kasar menyimpan serbuk dan habuk. Walaupun vakum berkesan, berus mendapat dan kerosakan gentian, bahasa inggeris dengan cepat. Untuk rambut haiwan peliharaan ... Gunakan berus di mana anda membalut pita pelekat yang luas. Dalam satu laluan, kelapa anda akan menjadi bersih.

A tanah serat semula jadi

sisal

Ini adalah yang paling cantik dan paling menyenangkan gentian tumbuhan.

Semua lembut, permaidani sisal dan karpet yang dibuat dengan daun panjang sejenis kaktus negara subtropika: sisalana Agave. gentian panjang membolehkan tenunan padat, pelepasan ketara sedikit, di mana habuk diselaputi sedikit.

Ia masih lemah berhubung dengan tempat basah, yang keutamaan perlu diberikan spotting kering (syampu serbuk dan kemudian memvakum), penyelenggaraan berkala adalah mudah.

The Rumpai laut

Dengan tenunan kasar, iaitu yang lebih desa tetapi juga serat sayur-sayuran paling tahan. Menolak kaki dalam air, ia dikenali sebagai rumput laut ( "laut rumput") oleh Inggeris. tumbuhan akuatik dalam keluarga rumput, rumput laut tidak sensitif kepada kelembapan, tidak dicelup, tetapi adalah sangat sesuai untuk lantai dapur, bilik mandi dan, memandangkan kekuatan, beranda. Sangat tahan lama dan mudah pembersihan air, dia tidak suka bilik terlalu kering atau terlalu cerah dan perlu dibasahkan dengan kerap, sekurang-kurangnya sebulan sekali ke seluruh permukaannya dengan mop untuk bahawa serat mengekalkan keanjalan dan bersinar mereka.

jut

Ia telah digunakan sejak abad ketujuh belas untuk membuat beg kentang atau sebagai perlindungan untuk bahagian bawah permaidani ... sehingga hari pengeluar memutuskan untuk menggunakan tumbuhan tropika ini keluarga tahunan Corchorus Tiliacées dikenali sebagai lapisan penuh. Ia masih relatif rapuh, tetapi disimpan kulit kering amat baik. Penyelenggaraan mudah, ia boleh dilakukan dalam bentuk permaidani di bilik tidur atau ruang makan selepas menerima perlindungan noda.

"Tahu segala-galanya - hiasan rumah" © Rumah desa - Flammarion, 2006