bahan-bahan yang disyorkan untuk pelan kerja di dapur: tahan lama, bersih, ekonomi ...

Pelan kerja keajaiban tidak wujud, jadi ia adalah yang terbaik untuk mengutamakan ciri-ciri yang diperlukan mengikut keutamaan. Adakah reka bentuk? tahan calar dan noda? Atau harga? Hanya melihat gambaran keseluruhan kami bahan pelbagai dicadangkan, dengan kelebihan dan kekurangan mereka ...

pelan kerja bergaya

Corian

bahan pepejal dan tidak berliang, Corian terdiri daripada resin akrilik dan serbuk mineral. Keras seperti batu, ia menawarkan rintangan hentaman yang baik, tidak takut kepada haba atau kotoran dan mudah untuk mengekalkan. Walau bagaimanapun, ia adalah sedikit sensitif kepada calar. Corian boleh didapati dalam warna-warna yang pelbagai. Harganya agak tinggi.

permukaan kerja Corian
© Porcelanosa Corian®

konkrit

Sangat trendy, pelan kerja konkrit juga sangat estetik. rupa boleh bekerja melalui pelbagai rawatan (patinated, lilin, noda, licin, bahasa inggeris ...). Penyelenggaraan adalah mudah dan dilakukan dengan sabun dan air. bagaimanapun konkrit boleh memecahkan sudut-sudut. Kos adalah agak berubah-ubah bergantung kepada kerja-kerja batu itu.

Yang countertops bersih

keluli tahan karat

The worktops keluli tahan karat digunakan dalam dapur profesional kerana kebersihan mereka antara lain. keluli tahan karat juga tahan karat, haba dan kelembapan. Ia berkata-kata dengan cuka semangat dan kain lembut. Jangan gunakan berus yang melapisi ia. harganya masih agak tinggi.

keluli tahan karat permukaan kerja
© Lapeyre

mineralite yang

Campuran resin dan bahan bukan organik, mineralite yang sangat bersih dan tahan kejutan. Ia memerlukan, bagaimanapun, papan pemotong dan tatakan kaki tiga apabila menyediakan makanan untuk mengelakkan merosakkannya. penyelenggaraan sangat mudah. harganya adalah di tengah-tengah atas.

The worktops paling tahan

granit

Pasti bahan yang paling kuat dan paling berat, granit mudah dikekalkan dan tahan calar. Ia tidak takut kepada haba. Harganya adalah tinggi. temuduga adalah dengan span dan gelas bersih.

granit atas meja kerja
© Porcelanosa

kuarza

Kuarza adalah batu semula asas kuarza semulajadi (hampir 92%) dan resin akrilik yang boleh pigmen ditambah untuk penampilan hiasan. Sangat keras, ia tahan kotoran, calar, kejutan dan haba. Penyelenggaraan dilakukan dengan sabun dan air. Harganya agak tinggi.

Rancangan kerja paling elegan

senarai calon

Sangat elegan, batu tulis, bagaimanapun, adalah agak rapuh. Dia calar dan mudah spot itu memerlukan penyelenggaraan yang kerap. Walau bagaimanapun, ia menawarkan rintangan yang baik kepada haba. Didapati kebanyakannya dalam warna hijau, hitam atau kelabu. harganya masih agak tinggi.

marmar

Elegan dan mulia tetapi agak terhad, marmar adalah sangat sensitif kepada kejutan, calar dan kesan. Pelbagai pilihan warna yang ada. Harganya agak tinggi.

kayu padu

Lembut dan semula jadi, kayu memanaskan bilik dan lebih kaya dengan masa. Penyelenggaraan harus tetap dengan minyak sayur-sayuran (operasi kerap mengulangi 1 kali sebulan tahun pertama) atau varnis makanan (menggelapkan pelan kerja tetapi rawatan tahan terhadap kesan kotoran). Kayu adalah, bagaimanapun, sensitif kepada kesan dan calar. harganya adalah rendah.

Piour maklumat lanjut, lihat artikel kami mengenai worktops kayu.

permukaan kerja kayu
© Lapeyre

kaca

Semula jadi, tahan lama dan bersih, kaca bercakap dengan kain lembut. Walau bagaimanapun, calar dengan mudah dan sensitif dengan kejutan. Ia memberikan kesan bercahaya di dapur. Harganya adalah dalam purata.

kaca atas meja kerja
© Lapeyre

Rancangan kerja ekonomi yang paling

lamina

Terdiri daripada beberapa helai kertas kraft terpaku dan diletakkan di atas papan partikel, lamina menawarkan pelbagai jenis bentuk dan warna. Ia menawarkan nisbah harga / kualiti yang baik. lamina tidak bertolak ansur dengan suhu yang sangat tinggi (hidangan dari oven) dan kebimbangan calar.

lamina atas meja kerja
© Lapeyre

melamin

Mudah untuk memasang dan menyelenggara, melamine wujud dalam pelbagai pilihan warna dan reka bentuk. Ia kadang-kadang boleh melepuh berhampiran singki masa ke masa. harganya adalah lebih mudah.

seramik

Sebagai porselin, tembikar, tembikar atau tanah liat liat, seramik adalah salah satu bahan yang paling murah. rintangan hentaman yang tinggi dan kemudahan penyelenggaraan membuat aset utamanya. sisi kelemahan: meterai mendapatkan kotor dan seramik adalah kurang cantik daripada bahan lain.