Beyond 30 cm garis pusat, ia adalah perlu untuk memanggil seorang profesional

Kami tidak menggunakan teknik yang sama untuk menghilangkan pokok besar, bergantung kepada saiz dan lokasi. Benoît Claude, Pengarah syarikat Bro-Leon Pemangkasan yang membantu kita untuk melihat dengan lebih jelas.

Bilakah pokok dia membuktikan rumit?

Yang paling rumit kes semasa aci adalah apabila asasnya tidak disesuaikan dengan ruang yang ada. Sebagai contoh, Atlas cedar ditanam di taman kecil dan pergi sehingga 20 meter tinggi. Terdapat juga kes pokok yang suka air dan akan mengisi sistem saliran air dalaman. pokok A, menolak, juga boleh menjadi berbahaya untuk penduduk atau untuk rumah. Terdapat juga kes di mana pokok itu adalah sumber pertikaian dengan jiran kerana cawangan atau akarnya menceroboh ke atas harta mereka. Akhirnya, pokok boleh didapati rumit kerana ia tidak kena pada tempatnya dan menghalang pandangan, sebagai contoh. Jadi sebelum membeli pokok, meminta nasihat tanaman Bibit.

Bagaimana untuk menghilangkan pokok kecil?

Untuk pokok sehingga 10 cm garis pusat, yang boleh menggunakan gergaji. gigi dalam gergaji Jepun khususnya yang memotong apabila ditarik, adalah sangat berkesan. Kami kemudian memotong cawangan yang lebih besar dengan gunting pemangkasan kekerasan, dan cawangan mungkin kecil dengan gunting pemangkasan kecil.

Dan untuk medium pokok besar?

Untuk pokok 30 cm diameter, ia boleh membunuh diri sendiri jika anda digunakan untuk mengendalikan alat-alat tertentu dan jika seseorang itu mempunyai ruang yang diperlukan di taman untuk pokok itu jatuh. Dalam kes ini, dengan menggunakan rantai, satu membuat potongan dalam segi tiga daripada satu perempat daripada diameter batang. Ia adalah cut ini memberikan arah jatuh. Kemudian kami membuat garis luka di sisi lain dari batang, meninggalkan "hinge", yang adalah jalur kayu di mana pokok mengambil arah kejatuhan.

Dan untuk pokok besar yang tinggi?

Beyond 30 cm garis pusat atau dalam hal pokok tidak boleh jatuh dalam satu bahagian, anda perlu membuat rayuan kepada syarikat khusus: sama ada masyarakat mencantas, syarikat landskap dengan kekhususan pemangkasan, dengan, dalam kedua-dua kes, sekurang-kurangnya dua arborists pendaki. Kita mesti fokus diperakui syarikat Qualipaysage atau Qualiarbre. Dan mengelakkan menggunakan kepada tukang kebun mudah atau dagangan syarikat-syarikat lain yang melakukan ini sekali-sekala.

Bagaimana profesional mereka meneruskan untuk memotong pokok besar rumit?

Mereka meneruskan dengan merombak. Juruteknik Arborist memanjat ke pokok itu sehingga bahagian atas dengan tali. Dia memotong semua cawangan kemudian batang berpunca pedalaman dari atas ke bawah, jika ada apa-apa rapuh bawah. Jika tidak, mereka meneruskan dengan merombak dengan pengekalan, iaitu sekarang semua serpihan kayu dan membuat mereka ke bawah perlahan-lahan di tempat yang ditetapkan. Bagi terikan, ia dikeluarkan dengan bantuan strain pemangkasan, yang berubah menjadi cip dan ke bawah untuk 70 cm mendalam, membolehkan ditanam semula dengan serta-merta di belakang.

Apakah kaedah-kaedah keselamatan untuk mengikuti untuk memotong pokok besar?

Sudah, individu perlu menilai risiko sebelum membuat kerja-kerja ini sendiri kerana sering ada kemalangan. Jika anda rasa mampu untuk mengendalikan saw atau rantai, anda perlu untuk berpakaian seluar keselamatan cut-bukti, sarung tangan kulit, kasut keselamatan, kaca mata keselamatan, pelindung telinga dan mungkin fon kepala. Profesional mesti mempunyai peralatan perlindungan individu, tali, abah-abah, carabiner ... diluluskan.

Apa yang berlaku kepada mayat pokok besar selepas ia telah dipotong?

Seorang individu boleh membuat pakej dengan cawangan untuk barbeku atau perapian. Ia boleh memotong batang untuk membuat kayu api. Mungkin, jika ia bukan kayu putih, ia boleh menyimpan batang sehingga memanjat di atas tumbuh-tumbuhan untuk mendapatkan kabin untuk kanak-kanak, untuk memasang feeder burung atau untuk berkhidmat sebagai kaki meja taman. Satu juga boleh mengisar cawangan kecil menggunakan penggiling. tanah itu membuat apa pokok yang diperlukan untuk berkembang. Profesional, sementara itu, mengisar mayat untuk membuat mulsa untuk katil-katil. Supaya dihancurkan, kayu juga boleh digunakan di tapak atau dijual kepada individu atau syarikat lain. serpihan kayu juga boleh dihantar dalam sektor tenaga kayu untuk membekalkan dandang besar.