Buang atau simpan?

Memburu rumpai benar-benar perlu? Mereka berkata ini rumpai gila dan invasif boleh mempunyai peranan untuk bermain di taman. kebenaran tulen atau trend baru dalam fesyen? Sebelum tersilap membuang rumpai musim sejuk ini, kami bertemu Charly Jardiland, sentiasa bersedia untuk memberi nasihat yang baik.

Sekiranya mengelakkan setiap sudut dan sudut taman di musim sejuk?

Ruang semulajadi dibersihkan bukan yang yang terbaik dilindungi, sebaliknya dan yang ada di semua musim. Apa yang biasanya dipanggil rumpai herba liar endemik, iaitu tempatan, yang memainkan peranan yang besar dalam imbangan ekosistem. keupayaan mereka untuk memasukkan mana-mana sahaja sebenarnya di mata kita yang tidak diingini. Namun bindweed untuk speedwell, rasa pedih chickweed merah Jelatang, popi untuk vetch retak, kami mempunyai banyak manfaat daripada rumpai ini. Pisang juga contoh ikutan yang baik: ia adalah rumpai - apa yang banyak menyebut rumpai - sangat berguna kerana ia adalah tumbuhan perubatan!

Adakah anda maksudkan bahawa pada musim sejuk, tidak memusnahkan semua rumpai?

Bukan sahaja pada musim sejuk! Bukannya merumput, bercakap mengenai kawalan rumpai. Ini adalah satu eko-sikap yang amat diperlukan. Ramai peminat taman tahu bahawa dengan menggalakkan pertumbuhan taman alfalfa musim sejuk, mereka benar-benar mengehadkan pembangunan rumpai. Selain itu, alfalfa ialah baja hijau. Janganlah kita menafikan diri kita: ia membolehkan untuk menetapkan bumi nitrogen di udara.

bijak mengawal rumpai adalah penyelesaian. Tetapi apa yang aset utama rumpai betul-betul?

Pada musim sejuk, rumpai melindungi pelbagai spesies haiwan kecil dan serangga bermanfaat, iaitu berguna. Saya nasihatkan untuk menjaga kawasan taman liar sedikit akan berkembang rumpai yang bersifat memerlukan. Sudah tentu, menjaga rumpai untuk kegunaan mereka tidak bermakna yang terharu ke pusat tidak dapat berkembang sayur-sayuran tunggal! kawalan rumpai pada musim sejuk digunakan untuk menguasai rumpai tanpa pembasmian.

Mengapa musim sejuk untuk menghapuskan rumpai yang berlebihan?

Kita boleh mengelakkan dalam semua musim, yang ideal yang untuk memilih tempoh sebelum rumpai yang perlu dihapuskan berbunga. Tetapi musim sejuk adalah musim yang meminjam dirinya untuk merumput kerana sempadan dan katil sering dikurangkan kepada saluran tunggal tanah, dan ia adalah sama dalam banyak taman-taman.

Pisang rumput rumpai merumput
© pisotckii - Fotolia.com

Apakah penyelesaian yang paling berkesan untuk menghapuskan rumpai ekologi?

Kita lupa racun perosak, sangat pencemaran. yang ideal adalah untuk cangkul. Dalam satu tangan hoeing aerates bumi, dan apabila dilakukan dengan kerap ia juga berjaya untuk menjadikannya lebih ringan, lebih mudah untuk bekerja dengan. Hoeing adalah isyarat ekologi kerana ia menghadkan jumlah waterings. Oleh itu, adalah untuk menjalankan amalan dalam musim sejuk tetapi sepanjang tahun. Biner menghapuskan banyak benih herba liar. Selepas hoeing hati - atau menggali apabila perlu dan mungkin - yang ideal adalah untuk meletakkan mulsa pada tanah yang baik disiangi. Ini akan menghalang rumpai daripada tumbuh walaupun benih mereka masih ada di bumi bercambah.