Bom benih, bola penuh dengan kejutan

Menggalakkan kemunculan sayur-sayuran yang membawa anda sebagai gerila kebun anda. Sama ada untuk menarik rama-rama, taburkan ruang sifatmu bunga berwarna-warni tumbuh-tumbuhan atau berhampiran wildland anda, gunakan bom benih. Anda juga boleh membuat anda sendiri. Memberitahu anda lebih lanjut proses ini, kami ditemuramah Johann Sebastian Griffaton, pengarah Radis dan Capucine, sebuah syarikat berpangkalan di Trélazé, Maine-et-Loire.

Deco.fr: Apakah asal-usul bom benih?

Radis et Capucine: konsep muncul di New York pada tahun 1970 untuk menuntut semula kawasan terbiar. Ini adalah di mana datang kebun gerila, juga dikenali sebagai "Gerila Green", suatu tindakan alam sekitar dengan rakyat untuk reseed tanah terbiar yang bukan milik kepada mereka. Dia cuba untuk menentang konkrit yang berlebihan di dunia bandar kami, untuk bertindak balas kerajaan. Di London, di mana kawasan hijau sedang kebuluran, gerila adalah sangat aktif. Tetapi berhati-hati, ia tidak adalah undang-undang untuk mempunyai dan tanah orang lain.

biji manik Poppy
© Lobak & nasturtium

Ia adalah suatu perkara yang serius yang, melalui tindakan militan, cuba untuk menghijaukan planet kita. Tetapi boleh reseed semua tumbuh-tumbuhan melalui bom benih?

Beberapa baik juga. Sayur-sayuran seperti radishes, herba seperti daun kucai boleh ditanam melalui biji bom. Bunga-bunga yang berwarna-warni dan pokok renek walaupun sekali diperkenalkan semula ke dalam ruang dilupakan menggalakkan pendebungaan bandar oleh burung, rama-rama, lebah dan angin. Di Perancis, pihak berkuasa tempatan berhati-hati jangan sampai meninggalkan taman-taman mereka. Tetapi menyokong kosong tanah persendirian mewakili kos yang ketara. Di beberapa bandar-bandar besar, persatuan mengambil bahagian menggunakan ini bom benih terkenal kita lebih suka untuk memanggil biji manik yang konotasi adalah lebih kurang agresif.

Apa yang kelihatan seperti Guerrilla Gardening Radis dan Capucine itu?

Kami sedang menjalankan gerila kebun damai, kedua-duanya berdasarkan berkongsi semangat untuk alam semula jadi dan keinginan untuk mencipta atau mengetatkan, hubungan antara orang dalam keluarga yang sama, kawasan kejiranan yang sama. Pendekatan kami di kawasan ini adalah di atas semua menyeronokkan. Biji selama hampir sembilan puluh tahun, kita mewujudkan biji manik dan bunga topi kami dengan kerjasama pengilang Perancis disahkan EPV (Living Heritage Syarikat, Ed) kami. Kurang daripada 5 €, kami menawarkan shuffleboard biji yang besar sayur-sayuran, bunga matahari, dan bom sepuluh benih daisies, popi, cornflowers dan bunga lain. Bekas kecil sesuai untuk mengagumi ruang berwarna-warni boleh mengumpul rama-rama debunga dan pendebunga lain.

Bola benih Blueberry
© Lobak & nasturtium

Bagaimana adalah bom benih?

Ini adalah bola kecil tanah liat dan tanah yang perangkap benih sangat kecil. Dengan perlindungan ini, benih mempunyai khasiat yang penting tetapi juga boleh dengan mudah dilancarkan pada bumbung hijau di negeri itu kosong, laluan pejalan kaki, lorong-lorong, di hadapan lampu isyarat atau papan iklan, tanpa ia menjadi perlu untuk memasuki ruang peribadi kerana ini akan menjadi suatu kesalahan. Tetapi tiada apa yang menghalang anda daripada menggunakan benih bom di taman anda.

Adakah mungkin untuk membuat bom diri sendiri benih?

Beberapa pusat-pusat taman menganjurkan bengkel untuk kanak-kanak dan orang dewasa di mana mereka belajar untuk menyediakan bom benih. Tetapi berkebun liar juga boleh disediakan di rumah. Prinsip ini adalah mudah: untuk memerangkap benih tumbuh-tumbuhan dan tanaman keras tempatan sebaik-baiknya dalam campuran basah pot tanah untuk percambahan dan tanah liat untuk melindungi benih. bentuk sepanjang bola kecil untuk menjaga kering sebelum membuang mereka di lokasi-lokasi strategik.

Untuk maklumat lanjut:

Radis et Capucine: taman, dalaman hijau loji, alat Taman, alat-alat Taman (www.radisetcapucine.com).