Steklena volna vs. Rockwool: kaj izbrati?

Za izolacijo svoj dom, volna je kraljica! Toda bodite previdni, tisti, ki se ne pletenje. V bistvu sta dve vrsti materialov za izolacijo doma: kamene volne in steklena volna. Kakšne so njihove značilnosti? Katero izbrati za toplotno izolacijo? Ki za zvočno izolacijo? Tukaj je nekaj odgovorov.

steklena volna rola
© ISOVER

Rockwool

Kamene volne, znan tudi kot kamene volne, je neverjetno material, ki se zgleduje po naravi in ​​še posebej vulkanov. Dejansko je izdelan z zmesjo iz bazalta (vulkanski skale), apnenca in / ali gline v segreto na več kot 1400 ° C in presejemo skozi sito, da dobimo filamente. Ti so sestavljeni bodisi listih ali v obliki trakov. Kamena volna toplotna izolacija in zvočna izolacija. Odporen vlago, temveč tudi žuželk.

sendvič plošče
© Joriside

steklena volna

Steklo volna sestoji predvsem peska in recikliranega stekla. Komponente so ogrevani in predvidene uporabe posebne cevi. Ko se ohladi, da imajo videz volne. Steklena volna se trži v obliki listov ali zvitkov. To je hkrati toplotna izolacija in zvočna izolacija. Steklena volna je zelo enostaven za uporabo in namestitev. Tudi novice DIYers lahko naredi svoje kose.

Steklena volna ima veliko premoženja. Prvič, ne gnilobe, kar pomeni, da ne gnilobe. Prav tako ima to prednost, da ne vpijajo vode in se zato lahko uporablja v vlažnih prostorih. Končno, steklena volna ni posebej vnetljiv. Ogenj je varno želeno gradivo na dom.

znotraj izolacije
© Sociologas

varnostni ukrepi

Volna in kamene in steklene volne so materiali, ki se uporabljajo brez strahu. Res, da niso nevarni za zdravje ali varnost prebivalcev vašega doma. Oba sta enostavno namestiti izolacijo. Jih je mogoče rezati z nožem ali velikimi škarjami. DIY oblačila rokavice in zaščitna očala še vedno priporočljivo za omejitev tveganja.

Rockwool
© Madlen

Kaj izbrati?

Kamene volne in steklene volne so izolatorji z zelo podobno delovanje. Steklena volna je odporen proti insektom in termitov, kamene volne sam odporen na glodalcev. Oba materiala so odporni na vlago in so komaj vnetljiv.

Kamena volna je nekoliko dražji, ker je proizvodni proces je bolj zapleten. Njena energetska učinkovitost so bolj pomembne. Steklena volna izstopa za svoje razmerje kakovost / cena.

Pred izbiro ideal je, da pokličete strokovno opraviti energetski pregled in najti ustrezne rešitve. V trgovinah z gradbenim materialom, lahko dobite tudi dragocene nasvete, še posebej, če želite sami in izolaciji sprejeti delo in / ali zvok v vašem domu.