Nasveti za gojenje aromatičnih rastlin

Tudi utilitarno dekorativni, so dišavnice cenjene zaradi svojih različnih okusov, ki prebujajo družinsko kuhinjo ali so potovanja, ki se uporabljajo v eksotične jedi. Vzemite si čas, da jih bolje v svoji raznolikosti vedeti!

Oglejte si lonce in sejalnice za deco.fr trgovini!

Ne dal vse aromatov v eno košaro

Globalna naslov "zelišč" skriva bogato in fascinantno resničnost: so vsi drugačni! Bazilika in peteršilj ne raste, kot so timijan, lovorjev list in rožmarin. Torej ne posadimo v istem vrtu, saj zahtevajo vzdrževanje in posebnega razloga. Razmislite svojo trdnost, da vedo, kaj izpostavljenosti in kaj njihova zalivanje ponudba: bazilika, kot so na primer klasična dežela univerzalni tip tal kul in vlažna, delno izpostavljenosti odtenek in reden vnos gnojil; medtem timijan prednostno vrsto odvajanje in pucolana substrat pesek precej suh, polno sonce in skoraj brez sprememb. Poučite se na internetu ali na vrtu pred izbiro, pa tudi vem, da bo na koncu zdravljenje sebe ...

Ne samo držijo tradicionalnih zelišč

Ravno, preizkus upal: nekateri imajo prefinjen okus, kot drobnjak, drugi pa imajo zelo močan okus, pikantno, kot so vodna kreša Para ... Začnite z majhno izbiro petih aromatičnega (klasično drobnjakom kislica, timijan, bazilika in peteršilj), in določiti optimalno količino glede na vaše potrebe. Nato razširi postopoma svojo zbirko!

timijan
© fotolia

Začetniki, ne sejejo svoje zelišča: presaditev

Ali ste vedeli, da je večina zelišča skoraj enako ceno, ali v vrečah semen ali vedro? Torej knjiga sadike (toplo, kot so peteršilj in baziliko, ki niso tako enostavno uspeti ...) do bolj zapletene kot semena poljščin je bolj zapletena, in ne oklevajte, da kupiti sadike obdajajočo za obnove in razdeliti.

Ne dajo svoj aromatski sistematično v zemljo

Seveda, lahko seješ ali pa jih posadimo v gredic, vendar še vedno traja nekaj previdnostne ukrepe: izolirati mete v velik lonec, ker je zelo invazivna in jo postavite namesto v senci, tako da ne rešetko št. Lahko vodi tudi timijan, lovorov list in druge modreci v lončkih, se zakopal v ogromen vseeno za popoln trompe l'oeil učinek. Sedaj boste preprosto izkopljemo kozarce do pozne jeseni, da bi dobili nazaj to trajnica zmrzali ob koncu jeseni, po možnosti v zimski vrt, kjer bodo imeli dovolj sonca, ne trpijo zaradi mraza ali nasprotno preveč velik termalni šok. Za tiste, ki jih želite postaviti na tla, mulčenje in jadranje prezimovanje program!

Ne izolirati sebe (vedno)

Če meta zahteva izdelavo enotnega vrzel v lonec, lahko druge dišavnice popolnoma sobivajo v istem loncu: pehtranovi, kislica, peteršilj, drobnjak in koriander so zanimive združenja, da dajejo v območju pol v senci s svežo zemljo; prav tako, v drugi vrt, timijan, lovorjev list in rožmarin, kot je razloženo zgoraj, na sončni področju.

Ne vodi svoje zelišča preveč ... vendar obstajajo izjeme!

Sivka, rožmarin, timijan in lovorjev: v lamiacées zlasti bati odvečno vodo, in tudi za sobne rastline, pretirano močenje je škodljiva za aromatsko lonec. Mnoge dišavnice so sonce! Vendar pa obstajajo izjeme:

- peteršilj in Cicely uživajte v senci in bogato zemljo;

- limonin citronko, melisa, drobnjak, stevia in Hu maritima (ali ostrig rastlinski) radi sveže, ampak suhe tla - tako le rahlo vlažna;

- in bazilika, vodna kreša Para in rabarbara (ki je pravzaprav del aromatski) zahtevajo veliko hidracijo!

Počakajte, da med dvema zalivanje, zemlja je dobra "ressuyé" izsušena. In ko sajenje, razmisli kamen na pot navzdol, nato pa 2 do 3 cm gramoza pred vrtnarskega komposta.

rožmarin
© fotolia

Ne dajajte vse enako aromatično gnojilo za

Treba je potted rastlina, ki se hrani in zelišča so zelo okusni, kot je splošno vprašanje spodbuditi ponovno rast po rezanju jesti. Ampak še enkrat, vse ne sme imeti enake obravnave:

- timijan in lovorov list ne potrebujejo veliko gnojila;

- za tiste, katerih cilj je, da raste liste brez spodbujanje cvetenja, slaba fosfor gnojilo je idealno;

- nasprotno, aromatične rože imajo močnejše potrebe po kalijevega klorida.

V rastni sezoni, jim je gnojilo dušik fosfor in kalija vsako drugo zalivanje ali vse zalivanje (za peteršilja in bazilike na primer); lamiacées za prispevek k dovolj saditve. V vrtnarjenje, uravnotežene gnojila 5.5.7 ali 6.6.6 nato univerzalno gnojilo jih, ali organsko mineralno gnojilo ustreza. Če je gnojilo vključena v rože mešanici, se pred nadaljevanjem enakomeren tempo ne seštevajo za 3 tedne na mesec.

Ne zanemarjajo svoj naravni cikel ...

V aromatične rastline, ki se zahteva za izvedbo, in mi bi radi, da bi jedli vse leto. Nekateri trajajo dve do tri leta, kot drobnjakom in kislica, drugi pa, kot je letni bazilika, peteršilj ali stevia (sladkorja obrata) in dveletne rastline, kot so peteršilj, le traja eno leto: c je njihov naravni ciklus!

repotting mint
© Algoflash

Niti vzdrževanje, čeprav minimalna

Ob koncu poletja ali jeseni, krat trajnica rezanje suha stebla, zagotavlja omenjene rastline dobro kompaktno navado. Če ne morete saksiju trajnica, praska tla z vilicami in prinašajo novo zemljo zgoraj, bo dal zagon elektrarne. Nekaj ​​je treba tudi pomagala, da spet zaživela, kot so drobnjak: ko so cvetovi poškodovana, ju stisnite za spodbujanje cvetenja.

Končno, ne bi šli gor priložnost, da kuhati zelišča!

Po uspešnih kultur, je čas, da poskusite! Marmelade in kompoti z rabarbaro, zamrznjene ali čaji limona Verbena, kumare solata z ostrig rastlin, pravi piščanca limonske trave, ribe v Agastache ... Uživajte!

aromatična pot
© Algoflash

Zelenjava in aromatičnih lončki in plantaž Paul Collen (Edisud)
© zelenjavo in aromatičnih lončki in plantaž Paul Collen (Edisud)Zahvala:

- Valérie Brault, vodja komunikacij Algoflash

- Paul Collen, avtor Zelenjava in aromatov lonci in plantaž, Edisud izdaje.

Zdravljenje z baziliko