Danski dizajn je ena najstarejših na svetu: je upiral vojno in modernizacijo.

V zgodnjih 50-ih letih, je skupina danskih arhitektov revolucionarno zasnovo z uvedbo preprostost in funkcionalnost njihovih stvaritev. S poudarkom na kakovosti materialov in izdelave, so te inovativne Danci ustvarili modele, ki so vedno občudoval in cenijo danes.

Danska je bila vedno dizajn narod. Danci so nori oblikovalec izdelkov, svetlobna telesa, da izolirana kave skozi vrata ročaji, kolesa in pohištva. Ni nujno, ker so modeli nova, vendar pogosto zato, ker so kakovost, funkcionalna in elegantna.

Danski Zadnji dve do tri generacije goji so do obdan z modeli, ki jih vodijo nacionalne ikone iz 50. in 60. v preteklih letih, domove, šole, univerze, cerkve, javne zgradbe in število danskih podjetjih, ustanovljenih so investirali v pohištvo in kakovost industrijsko oblikovanje. Brezčasna in vzdržljiv, ta oblika je del svojih korenin.

Tako je oblikovanje postala navada, ki sega v 20-ih ponovno opredeliti in neprestano obnavlja, je oblikovanje tradicija nikoli razdeljena s svojim izvorom. Danes je znana oblika interpretira danska mednarodno blagovno znamko BoConcept, ki si ustvarja danski dizajn od leta 1952.

Zgodovinsko gledano, je danski dizajn v kombinaciji s trezen in prefinjenim stilom, kot tudi funkcionalni pristop, prijazno, pošteno in demokratično življenje. Kot tradicionalnem kmetijstvu, je preprostost prenaša iz roda v rod že stoletja. Ideja držimo tako enostavno, da bi dosegla največje število je v skladu s humanističnih in demokratičnih tokov, ki so zaznamovale dansko družbo. Leta 1924 je Danska postala prva država na svetu, ki zaupa ključe na ministrstvu (izobraževanje) na žensko, Nina Bang, izvoljeni Socialdemokratska stranka.

španski stol

Španska stol Borge Mogensen 1958 (Fredericia Pohištvo)

Od mobilizirati prilagojen na človeško telo

Istega leta je bil danski dizajn sistematizirati z Kaare Klint, arhitekt in oblikovalec pohištva, ki se zelo zanima za meritve in gibanja človeškega telesa za oblikovanje pohištva z idealnimi merami, hkrati pa daje velik pomen kakovost, naravni materiali in izdelave. Ta pristop razlikuje od funkcionalizma Srednje Evrope, kot jo izvajajo nemške Bauhaus šoli. Kaare Klint so oblike in organske krivulje secesije nepraktičen in pompozni.

Leta 1924 je postal profesor arhitekture na Fakulteti za oblikovanje pohištva iz danske kraljeve akademije za likovno umetnost. Od 50-ih in 60-ih let, je v veliki meri pomaga spodbujati danski dizajn po vsem svetu. Model, ki odraža odprto in demokratično dojemanje življenja po danskem.

V letih, ki so sledila, Klint in njegovi učenci začeli, da se osredotoči na kakovost materialov in izdelave, v tesnem sodelovanju z znanimi danskimi proizvajalci pohištva. Elegantno stil pohištva je bil zasnovan tako, da olajša proizvodnje in znižanje cene. Prispevek obrtnikov v fazi razvoja je ključnega pomena, da se zagotovi kakovost. Prodano po razumni ceni, nato pa so bili oblikovalec pohištva v dosegu večjega števila potrošnikov.

V tem obdobju je več danski oblikovalci pohištva so se javile. Nekateri cabinetmakers usposabljanja, so lahko pošljejo svojo ljubezen do obrti oblikovati svet in pohištva ter začela funkcionalizma.

Imola stol BoConcept
BoConcept ©

Imola stol iz BoConcept Henrik Pedersen ustvaril

Čisto in preprosto

Ti novi oblikovalci nadaljevali svoje revolucionarne ideje in funkcionalistične. Želeli so, da bi prekinil s obsedenosti z dekoracijo, ki napajajo srednji razred.

V želji, da očisti in poenostavi pohištva, ki jih je rodila novo dansko pohištvo, večinoma iz naravnih materialov, kot so les in usnje, in brez kakršnih koli posladek.

Podrobnosti začeli spoštovati delo kabineta in obrti.

Ne da bi mogočna, je bilo pohištvo dovolj osebnost, ki bi zapolnil prostor.

Medtem pa je več tekstilni oblikovalci, vključno Vibeke Klint, ustvaril edinstvene materiale za pohištvo zgleduje geometrijskih oblik in preprostih podeželskih tke črtaste in vzorcem. V letu 2012, je oživela veliko njegovih izvirnih modelov za 50 let v sodelovanju z BoConcept. Čim več ekskluzivnih in brezčasnih materialov, ki prinašajo dodaten pridih sodobnega danskega oblikovanja BoConcept.

Živela danski dizajn

Medtem ko je veliko danskih modelov pohištva še vedno proizvajajo in prodajajo danes, so velike ikone nikoli prenehala navdih nove oblikovalce in arhitekte. Danska še naprej ustvarja pohištvo in modelov se uporablja v notranjosti po vsem svetu. Trenutni slog je bolj obsežna, kot da je od 50-ih in 60-ih: današnja danski dizajn ni omejena na pohištvo. Bang & Olufsen, specializirano za avdiovizualne, Royal Copenhagen, znani po svoji inovativni porcelana Georg Jensen je luksuzno blagovno znamko in življenjskem slogu tradicije srebrnine in nakit lahko štejemo med velike danskih oblikovalskih podjetij .

Sodobna danski dizajn pohištva so predstavljeni v več kot 260 BoConcept trgovin po vsem svetu. V tesnem sodelovanju z BoConcept, so oblikovalci zasnovan cele in različne obsege za jedilnico, dnevno sobo, spalnico in prostor za shranjevanje. prinesel so tudi večnamensko razsežnost modelov, ki jih je mogoče prilagoditi za notranje površine, dvoran, kulturnem kontekstu in potrebam in željam stranke. V Tokiu, Moskvi, Parizu, New Yorku in San Franciscu, pojem urbanega danskega oblikovanja "spremeni sanje v trajnostnih rešitev oblikovanja.

Kay Bojensen Igrače
© Kay Bojensen

Lesene igrače Kay Bojensen, vključno s svojo slavno opica s sedežem v 1951

Spoznajte Anders Nørgaard

Anders Nørgaard odraščal obdan s klasično dansko pohištvo. Njegova mati je bila Poplunar, njegov oče eden prvih danskih znanstvenike s področja računalništva, in mnogi od glavnih arhitektov Sčasoma prek svojega otroštva doma v Aarhusu (Danska). Tradicije, oblikovanje in IT so tako registrirana v DNK Anders Nørgaard. Ustvarjalne gen, ki jih delajo v različnih delavnicah starih mojstrov danskega pohištva in zmago diplomant Fakultete za arhitekturo v Aarhusu osla. Danes Anders Nørgaard je eden izmed največjih oblikovalcev danske pohištva in namenja del svojega talenta za ustvarjanje zofe in stoli za BoConcept. "Odraščal sem in usposobljeni v klasični tradiciji danskega oblikovanja, ki se osredotoča na funkcionalnost, čistosti in preprostosti. Ti dve načeli imajo Čeprav danska pristop k funkcionalnosti in oblikovanja sega v leto 1924 še vedno veliko vrednost. Danski dizajn je ena najstarejših na svetu: je upiral vojno in modernizacijo. Ta pristop je bolj kot kdajkoli v času, ko notranje območje se zmanjšuje. Prostor je na premijo v mestu, nalaga vedno strožje zahteve za funkcionalnost pohištva, «pravi Anders Nørgaard.

Funkcionalnost je torej del njegovega osebnega navdiha. "Ko je prostor omejen, včasih funkcionalnost prevladujejo na estetiko. Ampak z malo izvirnosti in pozornost do detajlov, je mogoče ustvariti pohištvo v lepem slogu v duhu danskega oblikovanja. "Po Anders Nørgaard, danski dizajn dolguje svojo popularnost na prvotno idejo. "Preprostost slogu je skrbno preučiti. Njegov izvor sega v azijskih filozofij čistosti in preprostosti, kot tudi Amish kulture in ameriški Shaker, pa tudi tokove moderne vpliva kot nemškega Bauhausa zasnove šole. To je tisto, kar daje Danish Design svojo univerzalno strani. "

BoConcept gre še dlje. "The BoConcept pohištvo združuje individualnost: to je mogoče prilagoditi različnim kulturnim normam glede notranje opreme. Zaradi svoje preprostosti izražanja, danski model ne posega v druge elemente. To je zelo enostaven za uporabo za opremljanje in okraševanje v vseh kontekstih in kultur. "Oblikovanje za vse", je dejal nekdanji danski oblikovalci. V skladu s tem pristopom, BoConcept optimizira načrtovanje in proizvodnjo postaviti danski kakovost oblikovanja na dosegu mnogih. "